poniedziałek, 15 grudnia 2014

Coraz bliżej święta (cz.7)

Dziś już siódmy post... ale to szybko leci!


Zapraszam! :)

Dziś coś mocniejszego na początek:


Whisky Ginger Ale

Składniki:

- 200 ml Schweppes Ginger Ale
- 50 ml whisky Golden Loch
- skórka z pomarańczy
- lód w kostkach

Przygotowanie:

Do niskiej szklanki wlej whisky Golden Loch i Schweppes Ginger Ale. 
Dodaj lód w kostkach oraz skórkę pomarańczy. 
Gotowe!



Krokiety z kapustą i grzybami

Składniki:

- naleśniki

farsz:
- 500 g kapusty kiszonej
- 50 g suszonych grzybów
- 2 niewielkie cebule
- jajko
- bułka tarta
- sól
- pieprz
- papryka
- olej do smażenia

Przygotowanie:

  Kapustę zalej wrzątkiem i gotuj do miękkości, pod przykryciem ok. 30 minut. Drobno pokrojoną cebulę zeszklij na oleju, dodaj do niej grzyby i podsmaż na średnim ogniu aż zmiękną. Dodaj ugotowaną, dobrze odciśniętą kapustę i dopraw solą, pieprzem i papryką. Podsmaż na średnim ogniu około 5-10 minut. Tak przygotowany farsz zmiel w maszynce do mięsa. Na każdym naleśniku rozsmaruj niezbyt grubą warstwę farszu i zawiń krokiety. Namocz każdy krokiet w roztrzepanym jajku, a następnie obtocz w bułce tartej. Smaż krokiety ze wszystkich stron na złocisty kolor.



Pomysł na...

Pomysł nr 20 - Odśwież starą znajomość

  Po prostu weź telefon i zadzwoń do przyjaciela lub członka rodziny, z którym od dawna nie rozmawiałeś, Złóż życzenia i zapytaj "Co słychać"? Warto pielęgnować relacje z bliskimi.



Pomysł nr 21 - Napisz kilka ciepłych słów

  Jeśli zamierzasz podarować kalendarz bliskiej osobie, zaznacz w nim ważne dla was daty i wydarzenia. Zostaw też obdarowanemu kilka ciepłych , skierowanych tylko do niego słów. Miło będzie je znaleźć za kilka miesięcy.



Pomysł nr 22 - Zrób wizytówki na stół

  Najpierw wydrukuj na domowej drukarce imiona gości. Wytnij je nożyczkami, nadając wizytówkom wybrany kształt. Do postawienia wizytówek na stole wykorzystaj nacięte na czubku szyszki. To prosta do wykonania, ale atrakcyjna dekoracja świątecznego stołu.



Pomysł nr 23 - Urządź ucztę dla ptaków

  Niech one także poczują, że są święta! Wyciągnij potrzebne narzędzia i zbuduj z dziećmi drewniany karmnik. Postawcie go razem na balkonie lub w ogrodzie. Nasypcie ziaren, a dla sikorek powieście kawałek słoniny. Zaraz zrobi się w nim gwarno i wesoło.



Na talerzu...

Gęś faszerowana kaszą i grzybami

Składniki:

- 1 gęś (ok. 3 kg)
- 200 g kaszy gryczanej
- 100 g grzybów suszonych
- 100 g szynki pokrojonej w kostkę
- pęczek posiekanej natki pietruszki
- 200 ml bulionu drobiowego
- 3 posiekane ząbki czosnku
- 1 posiekana cebula
- 2 łyżki majeranku
- sok z 1 cytryny
- 4 łyżki oleju
- sól
- pieprz

Przygotowanie:

  Grzyby namocz w niewielkiej ilości przegotowanej wody. Wymieszaj 1 łyżkę majeranku z czosnkiem, sokiem z cytryny oraz 2 łyżkami oleju. Gęś dopraw z zewnątrz i od wewnątrz solą oraz pieprzem, a następnie nasmaruj przygotowaną wcześniej pastą. Odstaw na 3 godziny w chłodne miejsce. W rondelku rozgrzej pozostały olej i zeszklij na nim cebulę. Dodaj szynkę i smaż razem 3 minuty. Grzyby odsącz z nadmiaru wody, pokrój w paseczki i dodaj do szynki. Wymieszaj i po 2 minutach wsyp kaszę gryczaną. Ponownie całość wymieszaj i zalej 400 ml wody. Dopraw solą oraz pieprzem i gotuj około 12 minut. Rondel zdejmij z ognia, dodaj pozostały majeranek, natkę pietruszki i tak powstałą masą nafaszeruj gęś. Zepnij ją wykałaczkami i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz około 75 minut na każdy kilogram wagi, co kilkanaście minut podlewając ją najpierw bulionem, a następnie sosem wytwarzającym się w trakcie pieczenia. 



W kuchni...

Kuchenna porada nr 10 - Odrobina ruchu

  Święta to czas dla rodziny. Celebrujemy wspólne posiłki, spędzając przy świątecznym stole nieraz długie godziny. Wyjątkowy nastrój mogą szybko zmącić niestrawność i dodatkowe kilogramy. Warto pamiętać o codziennej porcji ruchu, najlepiej na świeżym powietrzu. Wybierz się z rodziną na świąteczny spacer.



Kuchenna porada nr 11 - Coś na rozgrzewkę?

  Przy pomocy wyciskarki do cytrusów wyciśnij sok z 2 dużych grapefruitów. Przelej go do rondelka, dodaj 1 łyżeczkę cynamonu, jednego goździka i dopraw do smaku 3 łyżeczkami cukru. Zagotuj. Podaj na gorąco. Moc cytrusów i aromat korzennych przypraw... to jest to!


Piosenka na dziś



6 komentarzy:

  1. Moje kochanie robilo krokiety w niedziele ;)

    A gesia zrobilas mi smaka ;(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sama sobie też zrobiłam :) nigdy nie jadłam i jestem ciekawa :)

      Usuń
  2. Właśnie dotarła do mnie karteczka, dziękuję!

    Z Wrocławiem zaczyna mnie łączyć coraz więcej nici,
    mam tam parę super blogowych koleżanek, świetnych kontrahentów w pracy no i osobista córka tamże wyemigrowała celem dalszych nauk pobierania.
    :-DDD

    pozdrawiam i Magicznych Świąt życzę!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wrocław jest fajny :)
      Dziękuję za info o karteczce - to znaczy, że żadnej przesyłki nie pomyliłam :)
      Pozdrawiam już prawie świątecznie :)

      Usuń
  3. Uwielbiam krokiety z kapustą i grzybami :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za miłe słowa i zapraszam do dyskusji :)