Pomału zbliżamy się do końca...
Źródło: klik.
Dziś rządzi drób :)
Zapraszam! :)
Zaczynamy od szklaneczki czegoś mocniejszego... :)
B Sweet
Składniki:
- 1/2 tabliczki czekolady Dark 70%
- 40 ml whisky
- lód
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i wylej na płaskie naczynie. Szklankę odwróć do góry dnem i zamocz jej brzegi (ok. 0,5 cm) w rozpuszczonej masie. Odstaw na 2-3 minuty do wyschnięcia czekolady. Dopiero wówczas wlej whisky i dodaj lód według upodobania.
Kaczka pieczona w pomarańczach
Składniki:
- kaczka
- 1 kg pomarańczy
- 15 dag masła
- 10 dag cukru
- bulion
- 50 ml białego wytrawnego wina
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- majeranek
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Kaczkę wypłucz od wewnątrz i od zewnątrz, osusz, natrzyj solą, pieprzem i majerankiem, odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce. Następnie upiecz ją w całości w temp. 250 stopni (ok. 2h), w trakcie pieczenia polewaj wytapiającym się z niej sosem. Pod koniec pieczenia dodaj część obranych i pokrojonych pomarańczy. Pozostałe pomarańcze obierz, pokrój i podsmaż na maśle, dodaj odrobinę startej skórki. Wlej bulion. Wino podgotuj. Przygotuj karmel (rozpuść cukier i smaż, aż będzie miał lekko brązowy kolor) i dodaj do bulionu. Zagęść mąką ziemniaczaną z małą ilością wody. Upieczoną kaczkę podziel na porcje, ułóż na talerzu, obłóż cząstkami pomarańczy. Sos podaj w sosjerce.
Pomysł na...
Pomysł nr 24 - Zaplanuj święta
Nie pozostawiaj nic przypadkowi. Zrób listę spraw do załatwienia i rozdziel obowiązki między wszystkich domowników. Wspólne przygotowania do świąt będą przyjemniejsze i mniej męczące. Dzieci będą szczęśliwe, że mogą pomóc.
Pomysł nr 25 - Pocałuj kogoś pod jemiołą
Jemiole od wieków przypisywane magiczne właściwości. Wierzono, że chroni przed złymi mocami. W XVII wieku, w Anglii, narodził się świąteczny zwyczaj całowania pod jemiołą. Powieś kilka gałązek w swoim mieszkaniu. Kolejna dobra okazja, by uściskać ukochane osoby.
Pomysł nr 26 - Rozświetl święta
Ustaw zapalone świece nie tylko na stole, ale także na półkach i parapetach. Ich ciepłe, nastrojowe światło stworzy wyjątkową, kameralną i uroczystą atmosferę. Oto prawdziwa magia świąt!
Na talerzu...
Kaczka faszerowana jabłkami i żurawiną
Składniki:
- 1 kaczka
- 4 jabłka
- 200 g żurawiny lub borówki
- 100 g pokrojonego w kostkę schabu
- 100 ml soku z pomarańczy
- 3 posiekane ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka tymianku
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Kaczkę natrzyj z zewnątrz i od wewnątrz solą, pieprzem, czosnkiem oraz tymiankiem. Polej ją sokiem z pomarańczy i odstaw na 2 godziny w chłodne miejsce. Jabłka pokrój na ósemki, usuwając gniazda nasienne. Na patelni rozgrzej olej i przesmaż na nim schab na rumiano. Teraz dodaj jabłka oraz żurawinę. Smaż całość razem 2-3 minuty o dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Powstałą masą nafaszeruj kaczkę, zapnij wykałaczkami i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz około 75 minut na każdy kilogram wagi. Co kilkanaście minut podlewaj ją najpierw pozostałym sokiem pomarańczowym, a następnie sosem wytwarzającym się w czasie pieczenia.
W kuchni...
Kuchenna porada nr 12 - Mleczna pianka
Prawdziwe latte, lekkie jak puch cappuccino - wszystkie te kawowe pyszności można przygotować dzięki spieniaczowi do mleka. Urządzenie to umżliwia także szybkie podgrzanie mleka do kawy.
Kuchenna porada nr 13 - Odmierzanie składników
Jeśli nie masz pod ręką wagi kuchennej,
potrzebne ilości składników możesz odmierzyć ze szklanki o pojemności 250 ml.
Jedna szklanka mieści:
170 g mąki pszennej
200 g mąki ziemniaczanej
220 g cukru
170 g cukru pudru
130 g kakao
160 g maku
110 g mielonych migdałów
110 g wiórków kokosowych
120 g płatków owsianych
Piosenka na dziś:
Oj zjadlabym kacze!!
OdpowiedzUsuńOj ja też! :)
UsuńU mnie końca nie widać - końca nadrabiania blogowych zaległości.
OdpowiedzUsuń