środa, 17 grudnia 2014

Coraz bliżej święta (cz.8)

Pomału zbliżamy się do końca...

Źródło: klik.

Dziś rządzi drób :)
Zapraszam! :)

Zaczynamy od szklaneczki czegoś mocniejszego... :)

B Sweet

Składniki:

- 1/2 tabliczki czekolady Dark 70%
- 40 ml whisky
- lód

Przygotowanie:

  Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i wylej na płaskie naczynie. Szklankę odwróć do góry dnem i zamocz jej brzegi (ok. 0,5 cm) w rozpuszczonej masie. Odstaw na 2-3 minuty do wyschnięcia czekolady. Dopiero wówczas wlej whisky i dodaj lód według upodobania.



Kaczka pieczona w pomarańczach

Składniki:

- kaczka
- 1 kg pomarańczy
- 15 dag masła 
- 10 dag cukru
- bulion
- 50 ml białego wytrawnego wina
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- majeranek
- sól
- pieprz

Przygotowanie:

  Kaczkę wypłucz od wewnątrz i od zewnątrz, osusz, natrzyj solą, pieprzem i majerankiem, odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce. Następnie upiecz ją w całości w temp. 250 stopni (ok. 2h), w trakcie pieczenia polewaj wytapiającym się z niej sosem. Pod koniec pieczenia dodaj część obranych i pokrojonych pomarańczy. Pozostałe pomarańcze obierz, pokrój i podsmaż na maśle, dodaj odrobinę startej skórki. Wlej bulion. Wino podgotuj. Przygotuj karmel (rozpuść cukier i smaż, aż będzie miał lekko brązowy kolor) i dodaj do bulionu. Zagęść mąką ziemniaczaną z małą ilością wody. Upieczoną kaczkę podziel na porcje, ułóż na talerzu, obłóż cząstkami pomarańczy. Sos podaj w sosjerce.



Pomysł na...

Pomysł nr 24 - Zaplanuj święta

  Nie pozostawiaj nic przypadkowi. Zrób listę spraw do załatwienia i rozdziel obowiązki między wszystkich domowników. Wspólne przygotowania do świąt będą przyjemniejsze i mniej męczące. Dzieci będą szczęśliwe, że mogą pomóc.



Pomysł nr 25 - Pocałuj kogoś pod jemiołą

  Jemiole od wieków przypisywane magiczne właściwości. Wierzono, że chroni przed złymi mocami. W XVII wieku, w Anglii, narodził się świąteczny zwyczaj całowania pod jemiołą. Powieś kilka gałązek w swoim mieszkaniu. Kolejna dobra okazja, by uściskać ukochane osoby.



Pomysł nr 26 - Rozświetl święta

  Ustaw zapalone świece nie tylko na stole, ale także na półkach i parapetach. Ich ciepłe, nastrojowe światło stworzy wyjątkową, kameralną i uroczystą atmosferę. Oto prawdziwa magia świąt!



Na talerzu...

Kaczka faszerowana jabłkami i żurawiną

Składniki:

- 1 kaczka
- 4 jabłka
- 200 g żurawiny lub borówki
- 100 g pokrojonego w kostkę schabu
- 100 ml soku z pomarańczy
- 3 posiekane ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka tymianku
- sól
- pieprz

Przygotowanie:

  Kaczkę natrzyj z zewnątrz i od wewnątrz solą, pieprzem, czosnkiem oraz tymiankiem. Polej ją sokiem z pomarańczy i odstaw na 2 godziny w chłodne miejsce. Jabłka pokrój na ósemki, usuwając gniazda nasienne. Na patelni rozgrzej olej i przesmaż na nim schab na rumiano. Teraz dodaj jabłka oraz żurawinę. Smaż całość razem 2-3 minuty o dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Powstałą masą nafaszeruj kaczkę, zapnij wykałaczkami i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz około 75 minut na każdy kilogram wagi. Co kilkanaście minut podlewaj ją najpierw pozostałym sokiem pomarańczowym, a następnie sosem wytwarzającym się w czasie pieczenia.



W kuchni...

Kuchenna porada nr 12 - Mleczna pianka

  Prawdziwe latte, lekkie jak puch cappuccino - wszystkie te kawowe pyszności można przygotować dzięki spieniaczowi do mleka. Urządzenie to umżliwia także szybkie podgrzanie mleka do kawy.



Kuchenna porada nr 13 - Odmierzanie składników

Jeśli nie masz pod ręką wagi kuchennej, 
potrzebne ilości składników możesz odmierzyć ze szklanki o pojemności 250 ml. 
Jedna szklanka mieści:

170 g mąki pszennej
200 g mąki ziemniaczanej
220 g cukru
170 g cukru pudru
130 g kakao
160 g maku 
110 g mielonych migdałów
110 g wiórków kokosowych
120 g płatków owsianych



Piosenka na dziś:



3 komentarze:

Dziękuję za miłe słowa i zapraszam do dyskusji :)