piątek, 19 grudnia 2014

Coraz bliżej święta (cz.9)

Zapraszam na przedostatnią część mojego przedświątecznego postu z cyklu "Coraz bliżej święta" :)




Silver bullet

Składniki:

- 50 ml ginu Lubuskiego
- 10 ml brandy Stock 84
- skórka z cytryny
- lód

Przygotowanie:

  Shaker wypełnij w połowie lodem. Dodaj gin i brandy, dobrze wymieszaj. Tak przygotowany koktajl przelej do schłodzonego kieliszka. Na koniec udekoruj skórką z cytryny.



Ciasto czekoladowe

Składniki:

- 400 g mąki pszennej
- 300 g cukru
- 200 g śliwek suszonych
- 200 g masła
- 5 jajek 
- 5 łyżek wody
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 ml rumu
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- cukier puder do dekoracji

Przygotowanie:

  Śliwki zalej rumem i odstaw na pół godziny. Masło, olej, wodę i cukier podgrzej aż do powstania gładkiej płynnej masy - cały czas mieszaj. Po przestudzeniu dodaj żółtka, kakao i dokładnie wymieszaj. Wysyp porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym, dokładnie wymieszaj. Dodaj białka ubite na sztywną pianę, dalej delikatnie mieszając. Masę wylej na tortownicę, Śliwki odsącz, podziel na mniejsze części i dodaj do masy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45 minut. Po przestudzeniu udekoruj cukrem pudrem.



Pomysł na...

Pomysł nr 27 - Włóż sianko pod obrus

  To bardzo stary, liczący wiele wieków polski zwyczaj. Niegdyś na stole układane grubą warstwę siana, które przykrywano obrusem. Dzisiaj wystarczy symboliczna garstka.



Pomysł nr 28 - Powitaj gości od progu

  Nieważne, czy mieszkasz w domku, czy w bloku. Niech Twoje drzwi odzwierciedlają radość  Świąt Bożego Narodzenia. Powieś na nich gwiazdkowy wieniec tak, by świąteczny nastrój udzielił się każdemu, kto przez nie przechodzi.



Pomysł nr 29 - Pisz od serca

  Wypisując kartki do krewnych i znajomych nie powielaj standardowych formułek. Dodaj kilka słów od siebie skierowanych specjalnie do adresata.



Pomysł nr 30 - Udekoruj okno

Przyklej na szybie wesołe dekoracje. Niebieskie płatki śniegu, zielone gałązki i kolorowe postaci od   razu wprowadzą w domu świąteczny nastrój. Taką ozdobę po świętach można bez problemu zdjąć - nie pozostawi na szybie śladów.



Na talerzu...

Zawijańce z makiem i bakaliami

Składniki:

- 500 g mąki
- 250 ml mleka
- 200 g cukru
- 150 g masła osełkowego
- 300 g maku
- 1 jajko
- 1 łyżka miodu
- 50 g rozkruszonych orzechów włoskich 
- 50 g sparzonych, obranych i rozdrobnionych migdałów
- 1 łyżka sparzonych rodzynek 
- 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
- 35 g drożdży
- sól

Przygotowanie:

  Mak zalej ciepłą wodą tak, by go lekko przykrywała i odstaw najlepiej na noc. Wszystkie składniki ogrzej do temperatury pokojowej. Mleko podgrzej do około 40 stopni, dodaj drożdże, łyżkę cukru, połowę mąki i szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszaj. Kiedy ciasto zacznie rosnąć, dodaj pozostałą mąkę, cukier i masło (1 łyżkę zostaw do przygotowania masy makowej) i wyrób ciasto rękoma na elastyczną masę. Odstaw do wyrośnięcia. Namoczony mak przepuść 3 raz przez maszynkę do mielenia na małych oczkach. Wymieszaj z pozostałym masłem, orzechami, miodem, migdałami, rodzynkami i cukrem waniliowym. Całość podduś kilka minut w rondelku, a następnie odstaw do wystudzenia. Ciasto rozwałkuj na prostokąt o grubości około 3 mm. Wyłóż na nie masę makowo-bakaliową, zostawiając wolne boki ciasta i jego koniec. Zwiń w roladę, a następnie pokrój na plastry o grubości 2 cm. Zawijańce odstaw na 15 minut do wyrośnięcia, a następnie posmaruj roztrzepanym żółtkiem i wsta na 20-25 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.



W kuchni...

Kuchenna porada nr 14 - Niech pachnie piernikiem!

  Prawdziwy staropolski piernik to ciasto wymagające, na które trzeba i czasu, i umiejętności. Wspaniałym piernikowym aromatem mogą cieszyć się jednak także ci, którzy jednego i drugiego nie mają w nadmiarze. Wystarczy dodać do zwykłego ciasta nieco przypraw do pierników. Aromatyczna korzenna mieszanka zamieni łatwe do przygotowania muffinki lub czekoladowe murzynki w wyjątkowy, świąteczny specjał.



Kuchenna porada nr 15 - Zrób ciasto na wymianę

  Łatwiej i szybciej jest zrobić jeden rodzaj ciasta niż wiele, Wybierz więc jeden przepis i upiecz od razu 5 sztuk. Jedną zostaw sobie, a resztę wymień ze znajomymi na ich wypieki. W ten sposób każdy zaoszczędzi sporo pracy, zachowując możliwość delektowania się smakiem całej gamy domowych wypieków.



Piosenki na dziś

wersja oryginalna oraz polska mojego ulubionego (przed)świątecznego przeboju:





2 komentarze:

  1. Ciekawy pomysł z tym ciastem na wymianę :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tez mi sie bardzo spodobal, ale znalezienie chetnych moze byc trudne...

      Usuń

Dziękuję za miłe słowa i zapraszam do dyskusji :)