Zapraszam na czwartą część "Coraz bliżej...."
Dziś będziemy wąchać i pływać... :)
Źródło: klik.
Tak jak mówiłam dziś pływamy! :)
Ale nie w wodzie tylko na talerzu z rybkami :)
Łosoś prowadzi :)
Terrina z łososia
Składniki:
- 480 g wędzonego łososia np. Marinero (pokrojonego w cienkie plasterki)
- 300 g kremowego serka ziołowego
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 2 łyżki siekanego koperku
- skórka z 1 cytryny (bez białej części)
- ósemki cytryny do serwowania
Przygotowanie:
Zwilż podłużną formę o pojemności 750 ml - 1000 ml i wyłóż ją przezroczystą folią tak, aby wystawała poza brzegi formy. 180 g łososia w plasterkach ułóż w formie tak, by również wychodziły poza brzegi. Resztę łososia zmiksuj blenderem z serkiem, koperkiem i skórką z cytryny, dopraw zmielonym pieprzem. Po nałożeniu masy zawiń wystające poza formę plastry łososia tak, by przykryły masę. Następnie zawiń folią. Na wierzch połóż kawałek tektury docięty do rozmiarów formy, dociąż pełnymi puszkami lub słoikami. Tak obciążoną terrinę włóż do lodówki na przynajmniej 8 godzin. Wyłóż terrinę na talerz, zdejmij folię, pokrój ostrym nożem na plastry i podawaj na przystawkę z pieczywem i kawałkami cytryny do skropienia.
Pomysł na...
Pomysł nr 11 - Spraw, by pachniało świętami
Ponabijaj pomarańczki goździkami, ułóż je w misach, a cudowny aromat świąt rozniesie się po wszystkich kątach. Plasterki pomarańczy, po ususzeniu, można wykorzystać także do zrobienia pachnących prezentów albo zawiesić na choince.
Pomysł nr 12 - Baw się dobrze
To największy sekret świątecznej urody.
Dobra zabawa jest po prostu najlepszą kuracją piękności - sprawia, że oczy błyszczą, a cera nabiera rumieńców. Spędzaj więc czas z tymi, których lubisz i którzy Ciebie lubią!
Pomysł nr 13 - Bądź piękna!
Tusz do rzęs, kredka i cienie do powiek wydobędą błysk w oku. Lekki puder rozświetli skórę, a delikatny błyszczyk sprawi, że olśnisz swoim uśmiechem. W wigilijny wieczór zabłyśnie nie tylko pierwsza gwiazdka!
Na talerzu....
Tatar ze śledzia
Składniki:
- 400 g posiekanych filetów śledziowych a'la Matjas Pescador
- 3 łyżki oleju
- 100 g posiekanych marynowanych grzybów (mogą być pieczarki)
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- 1 posiekane jabłko
- 1 posiekany ogórek konserwowy
- 1 posiekany strąk papryki marynowanej
- 1 łyżka posiekanych zielonych oliwek
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą. Tatara dopraw do smaku solą i pieprzem. Porcje tatara układaj na talerzu i podawaj w towarzystwie posiekanych dodatków lub niezmieszanych składników.
W kuchni...
Kuchenna porada nr 5 - Kroi się sałatka!
Jej smak to w dużej mierze zasługa odpowiedniego przygotowania składników. Jeśli dobrze przyłożymy się do krojenia marchewki, selera i innych warzyw - wszystkie smaki się ze sobą idealnie połączą. Drobno posiekać należy zwłaszcza cebulę, aby nie chrupała nieprzyjemnie w ustach. To niewdzięczne zadanie ułatwi szatkownica. Nie uronisz ani jednej łezki! I pamiętaj - łyżka majonezu wspaniale zwieńczy każdą sałatkę.
Porada kuchenna nr 6 - Pomoc w kuchni
Przed świętami liczy się każda chwila. Zamiast ręcznie siekać, kroić i trzeć, skorzystaj z ułatwienia jakim jest szatkownica. Cztery wymienne końcówki pomogą szybko uporać się z przygotowaniem warzyw na sałatkę czy sera do zapiekanki.
A piosenka dziś taka :)
O rany ale mi ślinka pociekła, jak ja bym sobie te pyszności zjadła :)
OdpowiedzUsuńJa też ;)
UsuńHaa przynajmniej jeden post z inspiracja nie robiaca smaka ;)
OdpowiedzUsuńHehe czyli coś jednak się znalazło i nie kusi;)
UsuńA mi tam zrobił smaka - na terrinę :-)
OdpowiedzUsuńTak się nad nią też zaczęłam zastanawiać, bo ja "rybna" nie jestem i bywały lata, że jadłam ją raz do roku - na Święta. Teraz już się coś zmienia i czasem czuję na nią smaka :)
Usuń