niedziela, 21 grudnia 2014

Coraz bliżej święta (cz.10)

I takim oto sposobem dotarliśmy do ostatniego, dziesiątego postu...
Dziś ostatnie przepisy i porady z ubiegłorocznych gazetek z Biedronki.


Zapraszam! :)


Metaxa Greek Mojito

Składniki:

- 40 ml Metaxa 5
- sok z cytryny
- limonka
- cukier trzcinowy
- świeże listki mięty
- Schweppes Indian Tonic lub woda gazowana do dopełnienia

Przygotowanie:

  Do szklanki wrzuć miętę i cukier trzcinowy. Ugnieć składniki, po czym dodaj sok z cytryny, limonkę i Metaxę. Całość dopełnij Schweppes lub wodą gazowaną.



Kawa z likierem

Składniki:

- 40 ml likieru Whesley
- 50 ml mocnej kawy
- bita śmietana
- szczypta cynamonu

Przygotowanie:

Do szklanki wlej likier. Dolej przygotowana wcześniej kawę. 
Udekoruj bitą śmietaną i posyp cynamonem.



Pomysł na...

Pomysł nr 31 - Pobaw się światełkami

  Powieś lampki choinkowe na kuchennych szafkach. Opleć nimi poręcz schodów i okienny karnisz. Możesz ozdobić w ten sposób nawet stojący w korytarzu rower.



Pomysł nr 32 - Wykorzystaj bombki

  Nawlecz je na długie, kolorowe tasiemki i zawieś na oknie lub nad stołem. Będą pięknie odbijać światło. Tym prostym sposobem stworzysz bez trudu atrakcyjną świąteczną dekorację.



Pomysł nr 33 - Zostaw miejsce przy stole

  Wszystko gotowe do wigilijnej wieczerzy. Śnieżnobiały obrus i najlepsza zastawa. Opłatek, zapalone świece oraz półmiski pełne przysmaków. Nie powinno też zabraknąć pustego nakrycia. To symboliczne miejsce dla przypadkowego wędrowca oraz dla tych, których zabrakło przy rodzinnym stole. Wspaniała polska tradycja!



Na talerzu...

Sernik z czekoladą

Składniki:

- 1 kg serka naturalnego
- 100 g rodzynek hetmańskich
- 5- g migdałów w płatkach lub całych
- 2 białka
- 100 g cukru
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczka przyprawy do pierników
- 1 tabliczka czekolady do gotowania deserowej
- skórka otarta z 1 cytryny

Przygotowanie:

  Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż krążkiem papieru do pieczenia. Ciasteczka skrusz na proszek. Masło razem z czekoladą rozpuść nad parą, a następnie wymieszaj z ciasteczkami. Powstałą masą wyłóż dno tortownicy, dobrze dociśnij, a następnie wstaw do lodówki na czas przygotowania masy. Do serka dodaj rodzynki, skórkę z cytryny, przyprawę do pierników, rozpuszczoną na parze i przestudzoną czekoladę, cukier, mąkę oraz nieubite białka. Wymieszaj łyżką lub mikserem na niskich obrotach. Masę wyłóż na ciasteczkowym spodzie i wyrównaj. Ciasto włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i od raz zmniejsz temperaturę do 120 stopni. Piecz przez 85 minut. Wyjmij natychmiast po upływie tego czasu. Sernik ostudź i schłódź (bez przykrycia i obręczy). Przez podaniem posyp go płatkami migdałowymi lub migdałami. 



W kuchni...

Kuchenna porada nr 16 - Pokaż, co masz najlepszego

  Domowe wypieki, pachnące pierniczki i inne świąteczne słodkości ułóż na szklanych paterach. Znajdzie się na nich miejsce także dla winogron i mandarynek oraz różnego rodzaju orzechów. Pięknie wyeksponowane smakołyki będą najlepszą ozdobą bożonarodzeniowego stołu.



Porada kuchenna nr 17 - Udekoruj ciasto

  Gotowe ciasto warto własnoręcznie przyozdobić, nadając mu bardziej domowy charakter. Makowiec będzie prezentował się wspaniale oprószony cukrem pudrem lub polany lukrem.



Piosenki na dziś

Dziś również dwie wersje bardzo fajnej świątecznej piosenki: angielska i polska :)




3 komentarze:

  1. Patrzac na te pomarancze z gozdzikami, przypomnialam sobie, ze w sobote tez przystroilam 2 pomarancze gozdzikami ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, mniam ale pyszności pokazujesz :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za miłe słowa i zapraszam do dyskusji :)