sobota, 13 grudnia 2014

Coraz bliżej święta (cz.6)

Zapraszam na kolejną część przepisów, porad i ciekawych pomysłów :)


Na początek przystawka...

Ryba po grecku

Składniki:

- 800 g filetów białej ryby
- 1/2 kg marchewki
- 15 dag pietruszki
- 10 dag selera
- 1 duża cebula
- 1 mały por (biała część)
- 1 łyżeczka soli
- 3 ziela angielskie 
- 1 listek laurowy
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki bazylii
- 1/2 łyżeczki oregano
- 100 g koncentratu pomidorowego
- mąka do obtoczenia
- olej roślinny do smażenia

Przygotowanie:

  Rybę pokrój na kawałki, posyp solą, pieprzem i odłóż. Przed samym smażeniem obtocz w mące. Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż do garnka i zalej 700 ml wrzącej wody, posól i gotuj 15-20 minut pod uchyloną pokrywką. Pod koniec dodaj ziele angielskie i listek laurowy. Usmaż rybę z dwóch stron na lekko zarumieniony kolor. Z wywaru warzywnego odlej około pół szklanki i rozmieszaj w nim koncentrat pomidorowy. Cebulę i por pokrój w półplasterki i zeszklij na oleju. Dodaj ugotowane warzywa i koncentrat pomidorowy, wymieszaj, zagotuj. Dopraw do smaku przyprawami. Na usmażonej rybie połóż gorące warzywa. Możesz udekorować plastrami cytryny.



Pomysł na...

Pomysł nr 16 - Zawiąż krawat

Nawet jeśli zwykle ubierasz się na luzie, w święta załóż elegancką koszulę i zawiąż krawat. 
To nie takie trudne! 



Pomysł nr 17 - Śpiewaj kolędy

To jeden z najstarszych i najbardziej przyjemnych świątecznych zwyczajów. 
Nawet jeśli zwykle tego nie robisz, przed świętami przełam się i pośpiewaj z najbliższymi.
Wspólne kolędowanie wprawi was w iści świąteczny nastrój.



Pomysł nr 18 - Delektuj się kawą...

  ...w specjalnej świątecznej odsłonie. Najpierw rozpuść w mleku czekoladę. Dopraw ją szczyptą pachnącego cynamonu i połącz ze świeżo zaparzoną kawą. Gorący napój rozlej do filiżanek. Taka kawa jest idealna na zimowe poranki.



Pomysł nr 19 - Pomóż innym

  Podziel się z tymi, którzy mieli mniej szczęścia. Wesprzyj działalności organizacji charytatywnej, ofiaruj pomoc w schronisku dla zwierząt lub po prostu zrób świąteczne zakupy potrzebującej rodzinie. Niech każdy ma udane Święta!



Na talerzu...

Halibut pieczony w porach

Składniki:

- 500 g filetów z halibuta grenlandzkiego
- 4 łyżki masła klarowanego
- 2 pokrojone w paseczki pory (białe części)
- 250 ml śmietanki 30%
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 75 g migdałów w płatkach
- 1 starta marchewka
- 1 cytryna
- 100 g mąki
- sól
- pieprz

Przygotowanie:

  Halibuta dopraw solą, pieprzem, sokiem z cytryny, obtocz w mące i usmaż szybko - po 1 minucie z każdej strony, na klarowanym maśle. Rybę przełóż do naczynia do zapiekania. Na tłuszczu ze smażenia ryby przesmaż pora z czosnkiem. Po 2-3 minutach dodaj marchewkę i smaż dalej około 2 minut. Warzywa zalej śmietanką, dopraw solą oraz pieprzem i gotuj 3-4 minuty na małym ogniu, by zredukować sos. Posyp całość migdałami i wstaw na 10 minut do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. 



W kuchni...

Kuchenna porada nr 8 - Pieczeń idealna

  Każdy może ją przygotować, trzymając się kilku wskazówek. Aby była soczysta, trzeba zapobiec wypływaniu soków podczas pieczenia. W tym celu doprawione mięso obsmażamy bardzo dokładnie z każdej strony na niewielkiej ilości tłuszczu. Dopiero dobrze zrumienione mięso wstawiamy do piekarnia nagrzanego do temperatury najczęściej 150-180 stopni. Zbyt wysoka temperatura pieczenia spowoduje, że pieczeń wyjdzie sucha i twarda. Mięso jest gotowe, jeśli osiągnie wewnątrz temperaturę 72-74 st. w przypadku drobiu i 68-71 st. w przypadku wieprzowiny. Pieczeni nie podajemy od razu. Zanim ją pokroimy na porcje, powinna odpocząć przez 10-15 minut.



Kuchenna porada nr 9 - Z zegarkiem w ręku

  Jak długo piec mięso, by było miękkie i soczyste, a jednocześnie odpowiednio wypieczone? Warto skorzystać z poniższego zestawienia. Czas pieczenia podano dla 1 kilograma mięsa - w przypadku większej ilości, trzeba go przemnożyć.

Schab - 90-140 minut
Szynka wieprzowa - 60-90 minut
Polędwiczka wieprzowa - 25-30 minut
Karkówka wieprzowa - 90-140 minut
Kurczak 50-80 minut
Kaczka 75-120 minut
Ryby - 40-55 minut


Piosenka na dziś



3 komentarze:

Dziękuję za miłe słowa i zapraszam do dyskusji :)