Zaczynamy część trzecią :)
Źródło: klik.
Zapraszam! :)
Na początek cytrynka :)
Vodka Bitter Lemon
Składniki:
- 100 ml Schweppes Bitter Lemon
- 50 ml wódki
- plasterek cytryny
- lód w kostkach
Przygotowanie:
Do kieliszka do martini wrzuć kostki lodu.
Wlej wódkę i dopełnij schłodzonym Schweppes.
Krawędź kieliszka udekoruj plasterkiem cytryny.
Pomysł na...
Pomysł nr 7 - Zróbcie dłuuugi łańcuch
To obowiązkowy punkt przedświątecznych przygotowań. Połączcie ze sobą dziesiątki papierowych pasków, by łańcuch wyszedł kolorowy i bardzo długi. Kot pobije zeszłoroczny rekord?
Pomysł nr 8 - Zapisz smak domowych świąt
Zanotuj tradycyjne świąteczne przepisy i... podaj dalej! Spraw, by również Twoje dzieci, a później wnuki mogły cieszyć się smakiem prawdziwych domowych świąt. To najważniejsze ze wspomnień z dzieciństwa. Przepis zapisany ręką babci, ma wartość sentymentalną. Nie pozwól mu zginąć! Przechowaj go w specjalnej przegródce. Znajdź również miejsce na dobre rady, przekazywane w Twojej rodzinie z pokolenia na pokolenie.
Pomysł nr 9 - Zrób ze swoim dzieckiem świąteczne kartki
Nie potrzeba wiele.Przygotuj biały karton, zielony materiał,
trochę małych guziczków oraz nożyczki i dobry klej.
Najpierw wytnij szablon choinki, który posłuży dziecku do odrysowania,
a następnie wycięcie jej z materiały.
Zieloną choinkę trzeba tylko przykleić na białej tekturze, a na koniec ozdobić guziczkami.
Z tyłu będzie miejsce na własne życzenia.
Jeśli dziecko nie potrafi jeszcze ładnie pisać - wydrukuj je na drukarce i po prostu przyklej.
Pomysł nr 10 - Oddaj się lenistwu
Spędź świąteczne przedpołudnie w piżamie, w miękkich objęciach ciepłego szlafroka i z kubkiem gorącego kakao w dłoni. Zrób to, co lubisz najbardziej: posłuchaj muzyki, poczytaj, porozmawiaj z bliskimi. Odpocznij po przedświątecznym zamieszaniu. Kiedy, jeśli nie teraz?
Na talerzu
Kruche pierożki z dorszem
Składniki ciasta:
- 300 g mąki
- 200 g masła
- 1 jajko
- 150 ml śmietany 18%
- sól
- pieprz
Składniki farszu:
- 500 g filetów z dorsza
- duża posiekana cebula
- posiekany pęczek natki pietruszki
- cytryna
- łyżka masła klarowanego
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Mąkę przesiej przez sito, oprósz solą i pieprzem, a następnie dodaj masło i posiekaj. Dodaj śmietanę i wyrabiaj rękoma do czasu, aż ciasto stanie się jednolite i zacznie odchodzić od ręki. Włóż je do miski i schładzaj około 2 godzin. Przygotuj farsz: cebulę zeszklij na maśle, a kiedy ostygnie wymieszaj ją z natką pietruszki. Filety z dorsza zmiel w maszynce w grubych oczkach. Rybę wymieszaj z cebulą i natką pietruszki, dopraw sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Ciasto rozwałkuj na grubość 3 mm i wykrój krążki o średnicy 14 cm. Na każdy krążek ciasta nałóż porcję farszu, a brzegi zlep tak, aby powstał gruby pieróg. Wierzch ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem. Pierożki piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
W kuchni...
Kuchenna porada nr 4 - Smaż ekologicznie...
...na patelni z powłoką ceramiczną. Taką powłokę wykonuje się z naturalnych, a więc bezpiecznych dla środowiska materiałów ceramicznych. Są one odporne na temperatury dochodzące do 450 stopni, a dodatkowo bardzo równomiernie rozprowadzają ciepło. Aby powłoka taka długo została idealnie gładka, patelnię po użyciu należy umyć ręcznie gorącą wodą i wytrzeć do sucha, co zapobiegnie osadzaniu się na niej kamienia. Najlepiej unikać też smażenia bez tłuszczu, co prowadzi do przegrzania patelni, a w efekcie do uszkodzenia powłoki.
Piosenka na dziś :)
Pamiętam takie łańcuch z pasków robiłam w dzieciństwie
OdpowiedzUsuńA ja w czwartek z dziećmi na plastyce :)
UsuńFajne pomysły:)
OdpowiedzUsuńKochana ale Ty kusisz, a ja spedzam swieta w pracy ;(
OdpowiedzUsuńKiedy wiec ja to wyprobuje?
Jeszcze "tylko" 7 takich postów ;)
UsuńA próbować można cały rok :)
Skoro jest Roan, to i Banda Mikołaja z Kolorem nadziei być musi :-)
OdpowiedzUsuńTo też lubię i jest na mojej świątecznej liście przebojów :)
Usuń