niedziela, 7 grudnia 2014

Coraz bliżej święta (cz.3)

Zaczynamy część trzecią :)

Źródło: klik.

Zapraszam! :)

Na początek cytrynka :)

Vodka Bitter Lemon

Składniki:

- 100 ml Schweppes Bitter Lemon
- 50 ml wódki
- plasterek cytryny
- lód w kostkach

Przygotowanie:

Do kieliszka do martini wrzuć kostki lodu. 
Wlej wódkę i dopełnij schłodzonym Schweppes. 
Krawędź kieliszka udekoruj plasterkiem cytryny.



Pomysł na...

Pomysł nr 7 - Zróbcie dłuuugi łańcuch

To obowiązkowy punkt przedświątecznych przygotowań. Połączcie ze sobą dziesiątki papierowych pasków, by łańcuch wyszedł kolorowy i bardzo długi. Kot pobije zeszłoroczny rekord?



Pomysł nr 8 - Zapisz smak domowych świąt

  Zanotuj tradycyjne świąteczne przepisy i... podaj dalej! Spraw, by również Twoje dzieci, a później wnuki mogły cieszyć się smakiem prawdziwych domowych świąt. To najważniejsze ze wspomnień z dzieciństwa. Przepis zapisany ręką babci, ma wartość sentymentalną. Nie pozwól mu zginąć! Przechowaj go w specjalnej przegródce. Znajdź również miejsce na dobre rady, przekazywane w Twojej rodzinie z pokolenia na pokolenie.



Pomysł nr 9 - Zrób ze swoim dzieckiem świąteczne kartki

Nie potrzeba wiele.Przygotuj biały karton, zielony materiał, 
trochę małych guziczków oraz nożyczki i dobry klej.


Najpierw wytnij szablon choinki, który posłuży dziecku do odrysowania, 
a następnie wycięcie jej z materiały.


Zieloną choinkę trzeba tylko przykleić na białej tekturze, a na koniec ozdobić guziczkami. 
Z tyłu będzie miejsce na własne życzenia. 
Jeśli dziecko nie potrafi jeszcze ładnie pisać - wydrukuj je na drukarce i po prostu przyklej.



Pomysł nr 10 - Oddaj się lenistwu

  Spędź świąteczne przedpołudnie w piżamie, w miękkich objęciach ciepłego szlafroka i z kubkiem gorącego kakao w dłoni. Zrób to, co lubisz najbardziej: posłuchaj muzyki, poczytaj, porozmawiaj z bliskimi. Odpocznij po przedświątecznym zamieszaniu. Kiedy, jeśli nie teraz?



Na talerzu

Kruche pierożki z dorszem

Składniki ciasta:

- 300 g mąki
- 200 g masła
- 1 jajko 
- 150 ml śmietany 18%
- sól
- pieprz

Składniki farszu:

- 500 g filetów z dorsza
- duża posiekana cebula
- posiekany pęczek natki pietruszki
- cytryna
- łyżka masła klarowanego
- sól
- pieprz

Przygotowanie:

  Mąkę przesiej przez sito, oprósz solą i pieprzem, a następnie dodaj masło i posiekaj. Dodaj śmietanę i wyrabiaj rękoma do czasu, aż ciasto stanie się jednolite i zacznie odchodzić od ręki. Włóż je do miski i schładzaj około 2 godzin. Przygotuj farsz: cebulę zeszklij na maśle, a kiedy ostygnie wymieszaj ją z natką pietruszki. Filety z dorsza zmiel w maszynce w grubych oczkach. Rybę wymieszaj z cebulą i natką pietruszki, dopraw sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Ciasto rozwałkuj na grubość 3 mm i wykrój krążki o średnicy 14 cm. Na każdy krążek ciasta nałóż porcję farszu, a brzegi zlep tak, aby powstał gruby pieróg. Wierzch ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem. Pierożki piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.



W kuchni...

Kuchenna porada nr 4 - Smaż ekologicznie...

  ...na patelni z powłoką ceramiczną. Taką powłokę wykonuje się z naturalnych, a więc bezpiecznych dla środowiska materiałów ceramicznych. Są one odporne na temperatury dochodzące do 450 stopni, a dodatkowo bardzo równomiernie rozprowadzają ciepło. Aby powłoka taka długo została idealnie gładka, patelnię po użyciu należy umyć ręcznie gorącą wodą i wytrzeć do sucha, co zapobiegnie osadzaniu się na niej kamienia. Najlepiej unikać też smażenia bez tłuszczu, co prowadzi do przegrzania patelni, a w efekcie do uszkodzenia powłoki.



Piosenka na dziś :)




7 komentarzy:

  1. Pamiętam takie łańcuch z pasków robiłam w dzieciństwie

    OdpowiedzUsuń
  2. Kochana ale Ty kusisz, a ja spedzam swieta w pracy ;(
    Kiedy wiec ja to wyprobuje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze "tylko" 7 takich postów ;)
      A próbować można cały rok :)

      Usuń
  3. Skoro jest Roan, to i Banda Mikołaja z Kolorem nadziei być musi :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To też lubię i jest na mojej świątecznej liście przebojów :)

      Usuń

Dziękuję za miłe słowa i zapraszam do dyskusji :)