czwartek, 11 grudnia 2014

Coraz bliżej święta (cz.5)

I już jesteśmy na półmetku :) 

Źródło: klik.

Zapraszam! :)

Na początek trochę się dziś schłodzimy... :)

Cooler

Składniki:

- 50 ml zmrożonej wódki Smirnoff Black Espresso
- 25 ml soku z cytryny
- zimna cola
- plasterek cytryny
- lód

Przygotowanie:

Do szklanki typu highball (wąska i wysoka) do połowy wsyp lód, wlej wódkę  i sok z cytryny. 
Uzupełnij zimną colą i udekoruj kant szklanki plasterkiem cytryny.



Pomysł na...

Pomysł nr 14 - Podaruj coś na szczęście

  Do przeznaczonego na prezent portfela włóż grosik na szczęście. Albo, jeśli chcesz dochować tradycji, łuskę wigilijnego karpia. Oby się powodziło przez cały rok! A do prezentu nie zapomnij dołączyć całusa!


Pomysł nr 15 - Podziel się tym, co robisz najlepiej

  Pod choinka znajdzie się miejsce na słoiczki pysznych domowych konfitur lub własnej roboty korzenne ciasteczka. Jeśli jesteś mistrzem ręcznych robótek podaruj bliskim własnoręcznie wydziergane ciepłe skarpetki i szaliki. Obdarowani docenią i trud, i serce.



Na talerzu...

Filet z miruny w szynce szwarcwaldzkiej

Składniki:

- 500 g filetów z miruny
- 5 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
- 1 papryka
- pęczek posiekanej natki pietruszki
- 1 posiekany ząbek czosnku
- 100 ml oliwy z oliwek
- 50 g mąki
- sól
- pieprz

Przygotowanie:

  Paprykę pokrój na 4 części, usuń gniazda nasienne, posmaruj oliwą, dopraw solą oraz pieprzem i wstaw na 20 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Czosnek wymieszaj z natką pietruszki i 2 łyżkami oliwy. Filety z miruny podziel na 5 podobnej wielkości kawałków, dopraw solą oraz pieprzem, posmaruj przygotowaną wcześniej pastą ziołową i odstaw na 15 minut w chłodne miejsce. Paprykę wyjmij z piekarnika i lekko przestudź. Na każdy kawałek ryby połóż kawałek papryki, a całość zawiń w plasterek szynki. Zawijańce możesz spiąć wykałaczką. Na patelni rozgrzej pozostałą oliwę. Przygotowane fileciki oprósz mąką, a następnie smaż po 3-4 minuty z każdej strony. Po tym czasie wstaw je na 10 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. 



W kuchni...

Kuchenna porada nr 7 - Nakryj do stołu

Składając serwetkę w niepowtarzalny sposób, 
stworzysz wyjątkowe nakrycie stołu i zaskoczysz swoich gości. 
Proste i efektowne!



Piosenka na dziś:



7 komentarzy:

  1. Jak to dobrze ze to nie ja przygotowuję święta

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja tez jadę na gotowe :) A prezenty już przygotowane leżą zapakowane :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja na wpół gotowe, więc jeszcze coś będę na pewno robić :)
      A prezenty... ciężka sprawa :( Jak zawsze na ostatnią chwilę...

      Usuń
  3. Ja w zeszlym roku jechalam na gotowe ;) a w tym roku nawet o swietach nie mysle, ale choinka i prezenty sa!

    OdpowiedzUsuń
  4. Przygotowania do świąt lubię u innych, u siebie - niekoniecznie, więc bardzo minimalistycznie u mnie będzie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za miłe słowa i zapraszam do dyskusji :)