Zapraszam na drugą część przedświątecznych porad - przepisów - inspiracji :)
Źródło: klik.
A śledzik już nie pływa.....
Śledź z ziemniakami i cebulką
Składniki:
- 3 filety śledziowe solone a'la Matjas
- 2 cebulki czerwone
- 4 ziemniaki
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1/4 łyżeczki miodu lub cukru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka musztardy Rikka
- 1/4 łyżeczki oliwy
Przygotowanie:
Ziemniaki dobrze myjemy i gotujemy bez obierania w osolonej wodzie. Śledzie solone lekko płuczemy z zalewy i kroimy w małe kawałki. Cebule kroimy w krążki, zalewamy octem oraz miodem, doprawiamy odrobiną soli i musztardy, odstawiamy na chwilę. Wystudzone ziemniaki obieramy, kroimy w plastry, a następnie za pomocą foremki do pierników wykrawamy z nich gwiazdki. Układamy na talerzu. Mieszamy cebulę i śledzie, układamy na gwiazdkach ziemniaczanych. Całość możemy skropić odrobiną oliwy. Opcjonalnie można dodać pokrojoną w ćwierćplasterki cytrynę.
Pomysł na....
Pomysł numer 4 - Urządź mikołajki
Mała słodka niespodzianka, a tyle radości!
Warto pamiętać więc, by 6 grudnia każdy znalazł pod poduszką lub w bucie mikołajkowy upominek.
Zasłużyli na niego także dorośli! :)
Pomysł numer 5 - Zanurz się w świat baśni
Spędź zimowy wieczór na czytaniu lub słuchaniu z dziećmi najbardziej znanych baśni Andersena
lub braci Grimm. Dajcie się uwieść historii dziewczynki z zapałkami...
Pomysł numer 6 - Pamiętaj o ciasteczkach
Do dekorowania korzennych ciasteczek zaproś swoje pociechy.
Gotowe słodkości zawieście na choince, by cały dom wypełnił się aromatem świąt.
Na talerzu
Tarta z borowikami i starym olędrem
Składniki ciasta:
- 1 żółtko
- 2 łyżeczki zimnej wody
- 150 g mąki
- szczypta soli
- 100 g zimnego masła
Składniki farszu:
- 40 g suszonych borowików
- 100 g startego sera Stary Olęder
- 250 ml śmietanki 30%
- pęczek posiekanego koperku
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 1 pokrojona w piórka cebula
- 1 jajko
- 1 łyżka masła klarowanego
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Grzyby zalej ciepłą wodą tak, by lekko je przykrywała. Składniki na kruchy spód połącz ze sobą. Na początku siekaj je nożem, a następnie wyrób szybko rękoma. Gotowe ciasto zawiń w folię aluminiową i schłodź 30 minut w lodówce. Na patelni rozgrzej masło i zeszklij na nim cebulę razem z czosnkiem. Grzyby odcedź z nadmiaru wody, pokrój w paski, dodaj na patelnię i smaż 2-3 minuty. Następnie odstaw całość do wystygnięcia. Ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj na koło o średnicy ok. 25 cm i ułóż na dnie blaszki, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Przykryj drugą warstwą papieru i wysyp fasolę lub ryż, które obciążą ciasto i nie pozwolą mu urosnąć. Wstaw je na 15 minut do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Po tym czasie zdejmij papier oraz obciążenie i piecz je dalej 7-9 minut do lekkiego zbrązowienia. Foremkę z ciastem wyjmij z piekarnika. W miseczce lekko ubij śmietanę z jajkiem. Dodaj koperek, dopraw solą oraz pieprzem. Na podpieczone ciasto wyłóż najpierw grzyby z cebulą i czosnkiem, po czym zalej całość jajeczno-śmietanową masą. Posyp tartę serem, a następnie wstaw ją na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
W kuchni...
Kuchenna porada nr 3 - Małe jest piękne
Tarteletki, kanapeczki, koreczki... Jednym słowem - przekąski.
Sprawdzą się zwłaszcza podczas świątecznego spotkania z przyjaciółmi.
I na koniec piosenki :)
Jedna z dzieciństwa....
A druga odkryta stosunkowo niedawno...
Tarta, oj ale chodzi ona za mna i chyba w koncu czas sprobowac!
OdpowiedzUsuńDo tej pory robiłam same tarty na słodko i powiem Ci, że też mnie korci, by taka zrobić :)
Usuń"Dziewczynka z zapałkami" - miałam wielki problem, gdy kilka lat temu chciałam ją przeczytać siostrzeńcowi, bo znając zakończenie, płakać mi się chciało od samego początku. Z zimowych piosenek bardzo lubię "Pada śnieg" duetu Górniak&Antkowiak, aż sobie posłucham zaraz. A potem przeczytam "Dziewczynkę...".
OdpowiedzUsuńJa bardzo lubię "Opowieść wigilijną", a "Dziewczynkę..." będę czytać dzieciom w szkole - zobaczymy jakie będą reakcje ;)
Usuń"Pada śnieg" uwielbiam i jest już zaplanowane na jeden post z części "Coraz bliżej święta" :)