czwartek, 24 lipca 2014

Jagodowe pierożki z koktajlem w tle

Sezon na jagody w pełni, więc czas na jagodowe pierożki :)


Zapraszam! :)

Ciasto na pierogi:
- 2-3 szklanki mąki
- 1 jajko
- 1 szklanka wody letniej
- szczypta soli
- łyżka oleju/oliwy
- 4-5 łyżek gorącej wody

Nadzienie:
- jagody
- cukier

Sos:
- jagody
- śmietana

Zaczynamy! :)

  Zabieramy się za wyrobienie ciasta. Mąkę (w misce lub na stolnicy) parzymy odrobiną gorącej wody, czyli w środku naszej "góry" z mąki robimy dołeczek i powoli wlewamy gorącą wodę od razu mieszając z mąką dookoła. Gdy już mamy małą papkę dodajemy jajko i dalej mieszkamy z mąką, podbierając powoli tą, która znajduje się dookoła naszego dołeczka. Dodajemy pozostałe składniki i wszystko ze sobą łączymy. Następnie, jeżeli mieliśmy ciasto w misce, wykładamy je na stolnicę i wyrabiamy ciasto. Jeżeli będzie za miękkie, za "wolne", podsypujemy mąką do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Potem pozostaje nam już tylko rozwałkowanie go i wykrawanie kółeczek na pierogi :)


Szybko i dokładnie płuczemy jagody, przygotowujemy cukier i zabieramy się za lepienie pierogów.



Razem z jagodami dodajemy pół łyżeczki cukru i zalepiamy :)


Gdy pierożki są już ulepione fundujemy im kąpiel :) 
Czas na gotowanie! :)


Gdy pierożki się gotują zabieramy się za sos. Pozostałe jagody gnieciemy widelcem, dokładamy łyżkę czy dwie śmietany, dokładnie mieszamy i czekamy na pierogi :)



A jeżeli nie mamy dość jagód (jak można mieć dość jagód?!:))  robimy koktajl :)

- 1 banan
- garść jagód
- 2 łyżki śmietany




Smacznego jagodowego! :)

5 komentarzy:

Dziękuję za miłe słowa i zapraszam do dyskusji :)