Zapraszam na zupę meksykańską! :)
Ostatnio moja siostra wynajduje coraz to nowsze przepisy i spora część z nich pochodzi od np. dietetyków, więc odżywiamy się zdrowo :) Na przykład kurczak, o którym pisałam tu klik z takiego źródła pochodzi. Polecam go jeszcze raz bardzo bardzo, bo jest smaczny :) Dzisiejszą zupę robiła jakaś znajoma, a przepis pochodzi z bloga MatkaWariatka, a ten z kolei ma swoje źródło na blogu Ale Meksyk! Siostra troszkę zmodyfikowała przepis, a zupa wyszła świetnie. Jest idealna na chłodne dni - rozgrzewa! :)
Składniki:
- 500g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
- 3 ziemniaki
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 ostra papryczka
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- 4 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
- pomidory całe z puszki
- bulion warzywny
- 1/2 łyżeczki kminku
- oliwa z oliwek / olej z oliwą
- sól
- pieprz zmielony
Zaczynamy!
W garnku (dużym i najlepiej z grubszym dnem) rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy, wrzucamy pokrojona w piórka cebulę. Po chwili dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i smażymy tak ok. 10 minut prawie cały czas mieszkając.
Po tym czasie dorzucamy pokrojona w kostkę paprykę. ostrą papryczkę (pamiętajmy o usunięciu ziarenek), koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki (rozgniatamy je widelcem lub miksujemy) oraz kukurydzę. Zalewamy bulionem tak, by zakrył wszystko na ok. 2-3 cm. Zagotowujemy.
W tym czasie na łyżce oliwy podsmażamy mięso mielone, dodajemy kminek (najlepiej starty w moździerzu), sól i pieprz do smaku. (Uwaga na przyszłość: do smażenia warto dodać również czosnek pokrojony w płatki lub wyciśnięty). Podsmażamy do momentu wyparowania wody, następnie dodajemy do zupy. Garnek przykrywamy pokrywką i na małym ogniu gotujemy zupę jeszcze 30 minut. Dopiero po tym czasie dodajemy odsączoną czerwoną fasolę.
Smacznego! :)
A co zrobiłam z pozostałymi papryczkami?
Ususzyłam je i powiesiłam w kuchni :)
Enjoy! :)
Wyglada wspaniale- ale bym zjadła! Buziak!
OdpowiedzUsuńBym zjadła i padła, bo mi tylko lekkostrawnie jeść wolno, ale wygląda apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńświetna zupka, ale musiałabym z niego kminek wyrzucić, bo mój ma długie zęby na niego :D
OdpowiedzUsuńa girlanda z papryczek super!!! :)
Tak apetycznie wygląda, niestety meksykańskie potrawy są zazwyczaj dosyć ostre, a ja nie mogę takich rzeczy jeść. Ale Tobie życzę smacznego :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis - na pewno wypróbuję! Mniam :D
OdpowiedzUsuń