niedziela, 29 czerwca 2014

Kurczak w jabłkach

Dziś przepis na pyszny i zdrowy obiad :)


Dziś bardzo szybki i zdrowy przepis (od dietetyka) na kurczaka.

Co nam będzie potrzebne na obiad dla dwóch osób:
- dwa podudzia z kurczaka
- dwa jabłka najlepiej, któraś polska odmiana
- jedna średnia cebula
- zioła (prowansalskie, bazylia, oregano) i przyprawy do kurczaka (według uznania)

I przystępujemy do dzieła:
1. Podudzia obieramy ze skóry i opłukujemy. Jabłka kroimy w ósemki, a cebulę w talarki.
2. Podudzia, jabłka i cebulę wkładamy do miski i posypujemy ziołami i przyprawami. Wkładamy do rękawa, z dwóch stron zawiązujemy i wkładamy w lodówki. Można na 20 minut, można na godzinę.
3. Wyciągamy wszystko z lodówki, razem z rękawem wkładamy do naczynia żaroodpornego lub na głębszą blachę (lepiej do naczynia, bo zrobi się sos). Nakłuwamy lub przecinamy rękaw od góry w paru miejscach, aby zrobiły się małe dziurki i wkładamy do pieca nagrzanego do 220 stopni na 50 minut (ostatnie 15 minut piekłam w 150 stopniach). 
4. Gotujemy ryż na sypko.
5. Podajemy prosto z piekarnika :) Wytworzy się trochę "sosu", którym można polać podudzia. Mięso będzie miało delikatny smak. Upieczone jabłka doskonale nadają się jako sałatka do dania. Jeżeli ktoś będzie chciał złamać słodki smak może dodać ostrzejszą sałatkę.





Smacznego! :)

3 komentarze:

  1. Osz kurka... Ale mi smaka zrobilas...

    Czekam na lakierowego posta ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Więc przepis na najbliższy obiad masz ;) A lakiery mam nadzieję, że już niedługo z pudełka wyjdą na sesję zdjęciową :)

      Usuń
  2. O, jaki fajny przepis! I najważniejsze, że prosty i szybki, bo ja do gotowania mam dwie lewe ręce :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za miłe słowa i zapraszam do dyskusji :)